De Klassiekers: Mussorgsky

Een jaar geleden heb ik (op aanvraag) een box gekregen met 40 CD’s met klassieke muziek, van allerlei verschillende componisten. Ik heb ze een tijdje als wekker gebruikt, maar de laatste tijd lagen ze te verstoffen (figuurlijk) in mijn kast, omdat ik vooral op mijn laptop naar muziek luister.
Laatst had ik echt zin om naar klassieke muziek te luisteren, maar de CD’s lagen in Lelystad! Om dit voortaan te voorkomen heb ik 20 van de cd’s meegepakt naar Gent en nu ga ik daar dus naar luisteren en er hier mijn mening over spuien. Verwacht geen diepzinnige analyses of grondige recensies, want technisch gezien weet ik er dus echt helemaal niks van af 😛 Het zal vast niet heel boeiend zijn om te lezen, maar ik ben van plan om ook Youtube filmpjes erbij te zetten, dus dan leren jullie ook nieuwe muziek kennen! (Tenzij je natuurlijk al een complete kenner bent op dat gebied :P)


De eerste CD die ik heb geluisterd is die van Mussorgsky. Ik had nog nooit eerder van die naam gehoord, maar toen ik het opzette had ik wel een moment van herkenning. Dit is óf omdat het een bekend stuk is, of ik heb deze cd al eens als wekker gebruikt. Ik vind het eigenlijk erg leuke muziek, er zit veel afwisseling in (rustig, dan opeens luider, opeens een verrassend instrument tussendoor, van alles) en bij sommige stukken begin ik me echt hele verhalen te verzinnen, omdat het duidelijk iets aan het vertellen is. Dat vind ik het leuke aan klassieke muziek, het kan zo mooi een verhaal vertellen, dat je zelf in kan vullen. Hopak uit Sorotchinsky Fair (hier op Youtube door een ander orkest) is het kortste nummer op deze cd, en dus het makkelijkst te beoordelen. Het is erg vrolijk, met veel leuke loopjes erin, en dat vind ik altijd heel leuk. Ik ben nogal visueel ingesteld (als iemand iets verteld zie ik het letterlijk voor me) en ik kan die loopjes zegmaar bijna echt op en neer zien gaan, vraag me niet hoe, het is erg moeilijk uit te leggen, maar het is dus erg leuk 😛
Pictures at an Exhibition vind ik ook een leuk nummer, het kwam me echt bekend voor, en sommige stukken doen me denken aan iets dat gespeeld wordt bij de dodenherdenking. (Of ergens anders, maar dat is het enige dat ik op TV zie waar zoiets gespeeld zou kunnen worden, eigenlijk).
Prelude to ‘Khovanschina’ (Dawn on the Moscow River)” heeft nog het meest een ‘verhalend’ effect denk ik. Ik vind het echt de eigenschappen van een sprookje hebben. Iets klassieks met een prinses en een grasveld en nog meer schattigheid.
Eigenlijk verteld ‘Night on a bare Mountain’ nog meer een verhaal nu ik het zo naluister. Niet schattigs echter, iets van een grote strijd, met zeer grote kans op doodgaan en andere narigheden. Veel spanning, en alsof twee dingen tegen elkaar bezig zijn. Later wordt het wel wat rustiger, zelf vrolijk bijna, waarna het weer helemaal mis gaat. Alsof er bijna een overeenkomst was bereikt en dan opeens ‘Wham!’ steek in de rug en verraad! Dan gaat het nog verder, maar dat verhaal mag je lekker zelf gaan luisteren 😛

Advertenties

2 reacties

 1. thecorinediaries said,

  26/03/2010 bij 17:48

  Ik heb een balletuitvoering gehad op een deel van ‘Pictures t an Exhibition’ geloof ik 😀

  *heeft filmpje aanstaan*
  Klassieke muziek is inderdaad best leuk, zo nu en dan ^^

 2. Laura said,

  04/04/2010 bij 15:03

  Er zitten vaak ook hele leuke verhalen achter. Wellicht leuk om eens op te zoeken :).


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: