Het is geen vee, ’t zijn wilde dieren verdorie!

Soms heb ik echt zo’n hekel aan ons regering systeem. Als ik dit artikel lees, dan kan ik daar zo boos om worden! Hoe zou de tweede kamer ooit verstand moeten hebben van dit soort zaken, dat is toch helemaal niet hun vakgebied! Waar bemoeien ze zich mee… Tuurlijk, ze zullen vast adviseurs hebben die ze informeren, maar sinds wanneer bepaald de tweede kamer of de minister wat er in een natuurgebied moet gebeuren? Ik dacht dat Staatsbosbeheer daar met de scepter zwaaide…
Vier jaar geleden was dit ook al aan de hand, als ik het niet mis heb met dezelfde minister in de hoofdrol ook nog. Toen is er uiteindelijk niet bijgevoerd, waarom dan nu wéér het hele verhaal opnieuw starten?
Nee, het is niet goed om de grote grazers van de Oostvaardersplassen bij te voeren. Het is de natuur dat er dieren sterven als er een tekort is aan eten, of als het kouder is dan normaal. De zwakkere dieren gaan dan dood, waardoor ze hun genen niet door geven aan volgende generaties en zo krijg je dus een sterkere kudde. Er moet bijgevoerd worden omdat er niet genoeg eten in het gebied is om alle dieren te voorzien van voldoende voeding, het draagvlak is bereikt. Als je de dieren bij gaat voeren krijg je de volgende problemen:
– Het voer zal op één of iets meer plekken aangeboden worden. De dieren zullen zich hier gaan verdringen om wat te kunnen eten. Dit zorgt niet alleen voor veel stress bij de dieren, de sterkere dieren zullen het grootste deel opeten, de zwakkeren zullen alsnog te weinig voeding hebben. Mijns inziens zorgt dat dus alleen voor een langere lijdensweg.
– Er zullen minder dieren sterven. Het jaar erop zullen er weer veel jonge beesten bijgeboren worden. Gevolg: De verhouding tussen het aanbod van voedsel en het aantal dieren klopt nog minder, er zal het jaar erop nog meer bijgevoerd moeten worden, dit zal elk jaar erger worden.
– De zwakkere dieren zullen blijven leven, hun slechtere genen doorgeven en de kudde zal uit minder sterke en gezonde dieren bestaan.

Als er niet wordt bijgevoerd, zullen er dieren sterven. Doordat er weinig voedsel is, zorgt ‘de natuur’ automatisch dat er de lente erop minder nieuwe dieren geboren zullen worden zodat het de winter erop een minder groot probleem zal zijn. De sterke dieren blijven leven, waardoor er een genetisch gezonde en sterke kudde zal blijven bestaan.
Ik heb hier vier jaar terug mijn profielwerkstuk over gedaan. Als iemand in 5 HAVO dit kan snappen, waarom kunnen kamerleden die waarschijnlijk wel ietsje meer opleiding hebben gevolgd dat dan niet?
Ik denk dat ze de Oostvaardersplassen als een soort grote kinderboerderij ziet, met dieren die gehouden worden. Het punt is alleen dat dit niet zo is, de grote grazers zijn wilde dieren, geen vee, en het is puur natuur dat er dieren sterven in de winter. Laten we het beetje natuurlijk evenwicht dat zich in de OVP nou niet verpesten door dat beetje natuurlijkheid te verpesten…

Advertenties

2 reacties

 1. Sandra said,

  26/03/2010 bij 17:43

  Bovendien, er zijn allemaal coole vogelsoorten die komen eten van de kadavers van de zwakke dieren, die moeten toch ook eten??? 😀 Of gaan ze die dan ook weer voeren 🙂

  • Tanouska said,

   26/03/2010 bij 17:48

   Nou, het leuke is dat ze volgens de wet alle kadavers van de heckrunderen en konickpaarden moeten verwijderen, omdat ze onder vee vallen. Alleen de kadavers van de edelherten mogen blijven liggen, stom hé? Echt, die mensen die de wetten bedenken houden geen rekening met zoiets als natuur 😛


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: