Met je neus op de feiten…

Op een afdeling heb je patiënten en soms als je controles doet (bloeddruk, polsslag, zuurstofsaturatie, temperatuur) blijkt dat het niet zo goed gaat met je patiënt, de bloeddruk is te onvoldoende, of het zuurstof gehalte is schrikbarend laag.
Als dat zo is ga je natuurlijk aan de slag, je laat extra infuusvloeistof inlopen om de bloeddruk wat omhoog te krijgen, of je geeft de patiënt (extra) zuurstof. Uiteraard overleg je dan met de arts over wat je nog meer moet doen (het zal tenslotte ook ergens vandaan komen). Je houdt zo iemand dan extra in de gaten, onderneemt waar nodig nog extra maatregelen en dan gaat het wel weer goed. Meestal.
Zo ook gisteren, iemand bleek een erg lage saturatie te hebben, en ook de bloeddruk was niet om over naar huis te schrijven. Voorstaande stappen gedaan, en in opdracht van de arts ook een longfoto. Alles ging weer oké (voor zover alles voorheen al oké was uiteraard) en je gaat gewoon naar huis.

Vandaag dienst op een andere afdeling, je denk niet eens meer aan die patiënt van gisteren, waar het even niet meer goed mee ging. Tot je later die dag op msn zit en een vriendin/ collega spreekt. Die meneer, waar het gisteren niet zo goed mee ging, ging het vandaag ook even niet goed meer. Maar dit keer was het net even erger, en de maatregelen helpen niet. Ook niet als de arts erbij is. En de meneer waar het even niet goed mee ging, zal het nooit meer goed mee gaan, want hij is overleden.

En dan wordt je met je neus op de feiten gedrukt.

2 reacties

  1. 02/02/2011 bij 23:21

    Mooi geschreven..! Ken dit soort verhalen helaas maar al te goed, zit zelf op Urologie.

  2. Koeks said,

    22/02/2011 bij 00:53

    Dat lijkt me echt, ondanks alle andere dingen, nog ,het zwaarste aspect van dit werk.
    Knuffel!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: